Masih mengenai STOP LYNAS ~!

Ini adalah ekoran daripada membaca petikan yang dipaparkan di laman web Kerajaan Pahang yang bertajuk …”Pencemuh projek Lynas yang diberi betis hendak peha?”
(Bil 02/April/2011  16 – 30 April 2011  Pencemuh Lynas Diberi Betis…)
 (Petikan 1)

Persolana (1): Sejauhmanakah faedah dari segi ekonomi yang akan dinikmati negara kita amnya dan penduduk tempatan khasnya daripada ‘pengeluaran rare earth Lynas Corpotatin Ltd yang bernilai RM 2,000 juta itu ? Bukankah kerajaan telah memberikan taraf perintis untuk mengecualikan cukai selama 12 tahun?

Persoalan (2): “Hangpa Sapa?” à rujuk kepada ‘akhbar berbahasa Inggeris milik PARTI TERBESAR CINA DI NEGARA INI’?

MCA, what say you ?
(Petikan 2)

Persoalan (3): Siapa yang lebih arif untuk menentukan ‘MAJORITI’ dan ‘MINORITI’ ? tidak siapa dan tidak bukan, semua warga yang cintai tanah air yang tersayang ini amnya dan pemegang undi di Gebeng, Kuantan, Kemaman dan kawasan yang berhampiran khasnya. Biarlah keputusan GA yang ke-13 yang membuktikan segala-galanya…..

Persoalan (4): Sekali lagi…”PARTI TERBESAR CINA DI NEGARA INI’?”. Ini adalah TAMPAHAN kuat ke atas air muka MCA. Bukankah MCA yang selama ini bertungkus lumus untuk memberi bantuan kepada kerajaan BN bagi meredakan isu Lynas ini? Bukankah kedua-dua ADUN MCA yang mewakili BN (dan bukan ADUN UMNO) yang berhadapan dengan orang ramai di ceramah  penerangan yang dianjurkan oleh kerajaan? Nampaknya kerajaan BN Pahang tidak mengenang budi titik peluh yang dicurahkan oleh MCA….
(Petikan 3)

Persolan (5): Sebenarnya, orang ramai bukan kuatir tentang “SEOLAH-OLAH APA YANG BERLAKU DI NEGARA MATAHARI TERBIT ITU BOLEH SAHAJA BERLAKU DI SINI DENGAN ADANYA PROJEK LYNAS”….. tetapi kami bimbang terhadap KEUPAYAAN untuk mengendalikan kilang Lynas ini? Maklumlah…..

a) Stadium yang kita bina itu boleh runtuh selepas 1 tahun dibina…?
b) Masalah air hujan yang berSEPOI-SEPOI di dalam Dewan Parlimen masih belum selesai walaupun telah makan perbelanjaan yang besar? (Sehingga ada cadangan yang membina Dewan Parlimen Baru?)
c) Kapal Terbang Angkatan Tentera yang tak dapat terbang kononya enjin telah diCURI?
d) Kapal Selam yang tidak dapat beroperasi akibat daripada masalah TEKNIKAL?
e) Stesen Pudu Raya yang baru dibina terpadat ‘AIR TERJUN SEMULAJADI” semasa hujan lebat?
……………. Sekalil lagi, yang membimbangkan kami adalah memokuskan kepada tahap KEUPAYAAN PENGENDARIAN RISIKO terhadap kilang-kilang yang ‘MINOR BAHAYA’ ini ~~!

Persolan (6): Nampaknya Encik Curtis juga berpendapat bahawa pekerja-pekerja akan terdedah kepada bahan-bahan merbahaya? 

Kerajaan BN Pahang, What Say You ?
(Petikan 4)


Persoalan (7): Usaha kerajaan untuk menjemput kajian dairpada pakar-pakar bertauliah ini patut diberi pujian… tetapi MENGAPAKAN KAJIAN INI BUKAN DIBUAT TERLEBIH DAHULU DAN DIBUAT SELEPAS LESEN KELULUSAN DIKELUARKAN?

Persoalan (8): Sekiranya tanpa usaha STOP LYNAS ini, adakah kerajaan Pahang akan mengambil inisiatif untuk membuat kajian tersebut? Jawapannya amat ketara…..

Persolan (9): Sekiranya kerajaan telah membuat KAJIAN RAPI terhadap isu Lynas ini, maka mengutarakanlah LAPORAN & KAJIAN YANG DIBUAT SEBELUM INI. Mengapakah kita perlu minta kajian yang sama dibuat sekali lagi SEKIRANYA KAJIAN RAPI TELAH DIBUAT?

Persolaan (10): Sekiranya niat kerajaan untuk membuat kaji memang iklas, mengapakah kecohan yang berlaku di TC semasa penyerahan memorendem oleh AJK ‘SAVE MALAYSIA’ kepada rombongan kajian antarabangsa itu? Siapakah yang sepatutnya bertanggungjawab terhadap kumpulan samseng tersebut?Mengapakah pihak yang berkenaan tidak mengambil tindakan terhadap pihak yang cuba menjadi batu api dalam kes tersebut? Kalau kurang bukti ..... cuba cari kat dalam YOUTUBE-sajalah!
(Petikan 5)

Persoalan (11): Bukankah Kerajaan telah menegaskan bahawa operasi di Bukit Merah itu adalah SELAMAT sebelum itu? … dan sekarang pula mengaku bahawa ia mengandungi kesan radiaktif yang sebanyak 6%?(Petikan 6)

Persoalan (12): 200 pegawai mewakili siapa? Siapa yang berani bersuara? Itu adalah PERIUK NASI mereka !

(Petikan 7)

Persoalan (13): 200 wakil kilang = 20,000 pekerja = kira-kira 80,000 anggota keluarga?
Adakah kes Projek Lynas ini hanya terlibat dengan bilangan penduduk di atas? TIDAK! Ini juga bukan isu negeri Pahang, malah ini terlibat semua... tanpa had bantasan geografi!

Motif pengarang yang cuba MENGECILKAN isu STOP LYNAS ini dengan penduduk GEBENG sahajat amat ketara…. Tetapi cuba bayangkan: sekiranya sebarang insiden yang tidak diingini berlaku, adakah hanya penduduk setempat sahaja yang akan menanggung? Tambahan pula, adakah ini adil buat penduduk-penduduk di sekitar Gebeng?

4 Responses
 1. ........................................................................................................................................................haiz.........加油~继续反到底~


 2. ahsiang Says:

  反反反。
  看看nasi lemak新作品:http://anekuanpunboleh.blogspot.com/2011/06/1malaysia.html 3. chua1234 Says:

  顽皮王子:谢谢加油。

  AhSiang兄:哈哈,这傢伙真的有够创意~!

  阿白兄:哈,要记得哦~投票时要买定机票回国!